Financieel en Regelgeving

Overheid, Gemeente, Regelgeving , subsidies

Minister Blok van wonen en Staatssecretaris van Rijn van Volks gezondheid hebben de regels voor het verbouwen van een schuur of garage tot mantelzorg ofwel zorgwoning versoepeld. De nieuwe regels gelden vanaf 1 oktober 2014.

Ook het laten plaatsen of bouwen en verbouwen van een mantelzorgwoning wordt een stuk gemakkelijker. Vanaf 1 oktober 2014 hoeft er dus geen vergunning meer aangevraagd te worden voor het bouwen van een Mantelzorgwoning of het kopen en laten plaatsen op eigen terrein/erf. Tevens is het verbouwen van bestaande schuur of garage tot mantelzorgwoning vergunningsvrij

Voorwaarde is wel dat de bewoner een zorgbehoefte heeft. Dat kan een ouder of kind zijn, maar dat hoeft natuurlijk niet, ook de mantelzorger kan in de mantelzorgwoning gaan wonen. Dus: zowel de zorgvragen als de zorgverlener kunnen de mantelzorgwoning bewonen.

De bewoner hoeft dus niet per se een ouder persoon te zijn, juist een mantelzorgwoning bied een uitkomst voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Zeker voor jong volwassenen met een beperking., bijv. binnen het autisme spectrum zijn er veel bewezen succes verhalen.

Let op ! Kan de aanstaande bewoner van de mantelzorgwoning nog wel zelfstandig wonen, of is het plaatsen van de mantelzorgwoning in strijd met het bestemmingsplan dan moet er wel een vergunning aangevraagd worden. Het is dan wel zo dat de procedure voor de aanvraag i.v.m. de mantelzorgwoning status, word naar 2 tot 6 maanden, dat is per gemeente verschillend. Ook is het zo dat gemeenten hun regels omtrent een vergunning voor mantelzorgwoningen zelf nog verder mogen versoepelen.

Met deze nieuwe regelgeving, is de overheid tegemoet gekomen aan de wensen om het bouwen van mantelzorgwoningen te vergemakkelijken.

www.koopmantelzorgwoning.nl

Impressie van de woning
  • img-grid-1
  • img-grid-2
  • img-grid-3
Wilt u meer weten over de mogelijkheden?
neem contact op