Mantelzorgwoning regels

Wie op zoek is naar een mantelzorgwoning voor zichzelf of voor een naaste, krijgt te maken met diverse regelgevingen omtrent de bouw van een mantelzorgwoning. Voor het bouwen hiervan bestaan specifieke mantelzorgwoning regels vanuit de overheid en de gemeente. Minister Blok van wonen en Staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid hebben de regels voor het verbouwen van een schuur of garage tot mantelzorg, ofwel zorgwoning, versoepeld. De nieuwe regels gelden vanaf 1 oktober 2014.

Geen bouwvergunning voor mantelzorgwoning nodig

Het laten plaatsen, bouwen of verbouwen van een mantelzorgwoning is sinds 1 oktober 2014 een stuk makkelijker geworden. U hoeft namelijk geen vergunning meer aan te vragen voor het bouwen van een mantelzorgwoning of het lopen en laten plaatsen hiervan op eigen terrein/erf. Ook is het verbouwen van een bestaande schuur of garage tot mantelzorgwoning vergunningsvrij.

Een voorwaarde voor het bouwen/verbouwen van een zorgwoning is wel dat de (toekomstige) bewoner een zorgbehoefte heeft. De bewoner hoeft dus niet per se een ouder persoon te zijn die wegens ouderdom of ziekte beter in een mantelzorgwoning kan wonen. Het kan ook gaan om een kind of jong volwassene met een lichamelijke of verstandelijke beperking, zoals autisme of het syndroom van down.

N.B. Kan de aanstaande bewoner van de mantelzorgwoning nog wel zelfstandig wonen, of is het plaatsen van de mantelzorgwoning in strijd met het bestemmingsplan dan moet er wel een vergunning aangevraagd worden.

Subsidie verkrijgen

Voor subsidies geldt ongeveer dezelfde voorwaarde als voor het bouwen/verbouwen van een zorgwoning. Wanneer de (toekomstige) bewoner een zorgbehoefte heeft waardoor het verstandig is om in een mantelzorgwoning te gaan wonen, heeft deze persoon recht op een zorgwoning subsidie.

Waarom een zorgwoning bouwen?

Een zorgwoning maken van de huidige woning of op een plaats naar keuze een mantelzorgwoning plaatsen, heeft zo zijn voordelen. Er hoeft bijvoorbeeld niet eens verhuisd te worden als wij de huidige woning geheel ombouwen tot zorgwoning. Dat is absoluut prettig en niemand hoeft afscheid te nemen van de vertrouwde omgeving. Koopmantelzorgwoning zorgt graag voor een prettige leefomgeving en helpt u graag door de huidige woning tot zorgwoning om te bouwen of door u aan een nieuwe zorgwoning te helpen.

Contact opnemen

Heeft u interesse in een mantelzorgwoning bouwen naar wens? Koopmantelzorgwoning helpt u voor een zeer redelijke prijs en volgens de mantelzorgwoning regels. We zijn altijd bereid u van advies te voorzien en u meer informatie te geven over uw mogelijkheden bij ons. Wilt u direct een globaal beeld van het kostenplaatje? Vraag dan gerust een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op. Snelle vragen kunt u ook aan ons stellen via de chat op de website. Wij helpen u graag goed verder in uw zoektocht naar een geschikte zorgwoning!

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?
neem contact op